вівторок, 20 листопад 2018, 21:19
Здоров'я і краса

На що звернути увагу купуючи ранні овочі, щоб не отруїтись

На що звернути увагу купуючи ранні овочі, щоб не отруїтись

Навесні нерідко трапляються отруєння свіжими овочами. Чудес не буває, їх щедро підгодовують стимуляторами росту, добривами і т.д. Від цього в них накопичується багато різних шкідливих речовин, наприклад, нітратів. У допустимій концентрації вони нешкідливі для організму, але якщо їх надто багато, то вони можуть перетворюватися на нітрити, які якраз небезпечні. Гранично допустима норма нітратів для дорослого — 500 мг, а немовляті для отруєння вистачить і 10 мг. Тому купуючи свіжі овочі, варто запам'ятати кілька правил щодо їхнього вибору.

Спочатку про нітрати. У всіх ранніх овочах вони є. Але не лише у ранніх овочах, а майже у всіх, навіть тих, які вирощені на власному городі. Адже нітрати – це не лише хімія (азот) який додають у грунт, аби овочі швидше росли. Це, в принципі, азот, який овочі поглинають з будь-якого грунту.

Тому безнітратних овочів майже не буває, бо без азоту овочі-фрукт не ростуть. Інша справа – кількість і умови у яких ці добрива додаються в землю. Але, на жаль, ми з вами цього прослідкувати не можемо, тому мусимо довіряти продавцям чи лабораторіям які мали б перевіряти овочі на базарах та в магазинах.

Теоретично це так і є, і в більшості випадків саме українські овочі найбільш безпечні. А от проконтролювати кількість нітратів у привозних овочах – важкувато. Знову ж таки, теоретично, вони мали б перевірятися на кордоні, але це вже інша історія… Проте, не лише нітрати такі небезпечні.

Є ще й пестициди – ті хімікати, якими окроплюють овочі від шкідників. От вони набагато шкідливіші, адже нітратів може бути й норма, або овоч може їх мало всмоктувати. А от пестициди на поверхні овоча залишаються і їх треба ретельно змивати.

Взагалі, дієтологи та гастроентерологи радять вживати свіжі овочі тоді, коли починається на них сезон, а це можна зрозуміти по тому, коли бабусі на базарах починають ці свіжі овочі продавати. От зараз же вони не продають молоду картоплю чи огірки, а, значить, на них – ще не сезон.

Проте, якщо дуже хочеться, треба знати що вибирати і як.

Головні правила вибору ранніх овочів 

1. Знати які з овочів найбільше вбирають в себе нітрати. Це – редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. З ними треба бути особливо обережним. Менше вбирають у себе хімії кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.

2. Знати у яких частинах овочів зосереджена найбільша кількість хімії. У огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому їм треба шкірку зрізати.

У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки.

Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.

3. Правильно обробляти. Рекомендовано свіжі овочі замочити у холодній воді хоча б на 20 хвилин. По перше, саме так «вимочується» хімія з них, по друге, навіть трохи підв’ялі, вони знову наберуть хрускоту. Але не більше півгодини, бо тоді деякі з них, наприклад, картопля, помідор наберуться води і стануть водянистими, несмачними.

Також знищує нітрати термічна обробка. Найкраще – варіння у воді. Тільки цю воду потрібно одразу ж злити і не використовувати як бульйон. Ще можна додавати у салати сік лимона чи граната – вони також нейтралізують шкідливі речовини.

4. Правильно оглядати. Треба знати якими насправді мають бути свіжі здорові овочі. Свіжі здорові огірки – це темно зелені з твердою шкіркою плоди. Добре, якщо на них є ще не відпала квіточка і пилок на шкірці.

Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – також темно зеленого кольору з не зім’ятими, витягнутими листочками.

Прослідкуйте, щоб свіжа капуста була легкою, але твердою, а її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не облізлими та засохлими. Дивіться також і на розміри. Великі плоди – в більшості випадків ознака того, що в них

5. Не перестаратися. Попри те, що дуже хочеться свіженького, варто пам’ятати, що їх потрібно ретельно дозувати дітям, особливо новонародженим та дошкільнятам, людям похилого віку та людям з хворим шлунком.

6. Правильно рятуватися. Не зволікати, якщо у вас з’явилися такі симптоми: нудота, блювота, болить голова, слабкість, біль у шлунку. Навіть не думайте пересидіти з такими симптомами – одразу випивайте активоване вугілля та викликайте швидку, адже при отруєні важливі навіть не години, а хвилини.

Чим швидше підключиться медицина, тим менше отруїться ваш організм. І, навпаки, не звертання уваги на ці симптоми може призвести до незворотнього.

Джерело

Коментарі

Залишити коментар